Geschiedenis Thee

Oorspronkelijk komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens de Chinese legende was het een toevallige ontdekking. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna er een heel aangename geur verspreid werd. En later ontdekten ze dat deze geur ook nog eens zorgde voor een aangename lekkere smaak. 

Verschil tussen thee en kruidenextract of infusie

Theestruik , theeplant, plant, struik

Afbeelding van de theestruik. 

Infusie of thee?

Thee is alles wat gemaakt is van de thee plant.

De theeplant is een speciale struik die oorspronkelijk voorkomt in Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze struik worden gebruikt om thee te produceren. Van deze struik worden witte thee, zwarte thee, groene thee en oolong gemaakt. 

Thee kan puur zijn, maar wordt ook vaak gemengd met vruchten of kruiden, dan spreekt men van een thee infusie. Verder heb je dan ook nog de pure infusies: dit omvat alles wat geen thee blaadjes bevat, maar toch op dezelfde manier klaargemaakt wordt (dus laten trekken in heet water), ruwweg gaat het dan over kruiden, vruchten of rooibos.

Een rustmoment of korte "me tea tatie"

Ja, hoor! Goed nieuws!  Er is nog leven na "wifi"! 

Zet je laptop en mobieltje eens weg en geniet van de rust. Luister naar de geluiden van het echte leven. De spelende kinderen in de straat, de voorbijrijdende auto's, insecten en vogels die tsjirpen, de wind die waait , een blaffende hond. Geniet van de rust in je hoofd met een lekker tasje thee. 

Gezondheidsvoordelen Thee

Immuunsysteem

Thee is goed voor het immuunsysteem en bevat waardevolle vitaminen en mineralen. 

Natuurlijke polyfenolen

Groene en witte thee bevatten meer polyfenolen dan de zwarte thee. Polyfenolen zijn sterke antioxidanten die je beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op lange termijn ziekten zoals kanker en hart en vaatziekten voorkomen. 

Cholesterol verlagend 

Groene thee verlaagt het slechte LDL cholesterol gehalte. Zo heb je minder kans op hart en vaat ziekten. 

Stofwisseling

Een goede stofwisseling zorgt voor een extra snelle verbranding aan calorieën. 

Verhoog je metabolisme eenvoudig door regelmatig een lekker tasje thee te drinken. Als je deze thee dan ook nog ongezoet kan drinken ben je helemaal goed bezig om gewicht te verliezen.  

Drink je jouw lievelingsthee het liefste met een suikerklontje? Probeer dit dan te vervangen door honing of bouw de suiker stap voor stap af. Je zal merken dat een goede , zoete theesmaak geen suiker nodig heeft. 

Anti bacteriële werking

Droom je van een mooie en gezonde huid stop dan met roken en drink een tas thee in de plaats. Je zal merken dat thee een ontstekingsremmende werking heeft en bijdraagt tot een mooie en gezonde huid. 

Bloedsuikerspiegel

Het is eigenlijk ongelofelijk hoe goed de natuur voor de mens zorgt. Helaas zorgt de mens niet altijd even goed voor de natuur.  :(

Thee houd namelijk je bloedsuikerspiegel op peil en op die manier heb je minder kans op diabetes type 2

Brein stimulerend 

Ik zal niet zeggen dat je je meteen moet inschrijven voor het toelatingsexamen geneeskunde, maar ik kan je wel vertellen dat thee een goede beschermer is tegen Alzheimer en Parkinson en je geheugen toch wel scherp houdt. 

Theïne

Theïne is ongeveer hetzelfde als cafeïne. Het heeft een opwekkend effect, en het zorgt ervoor dat we ons minder moe voelen en meer alert. 

Net als cafeïne kan teveel theïne bijwerkingen hebben zoals rusteloosheid, duizelig, angstig of hoofdpijn.

Maar in een tas thee zit er slechts 30 mg theïne , waarvan een deel al snel opgelost is. Wanneer je hier gevoelig aan bent adviseert het voedingscentrum 8 koppen per dag. Ben je hier niet gevoelig aan is 13 tassen een gezond maximum. 

Zwarte thee en aders 

Wie meerdere koppen zwarte thee per dag drinkt heeft ongeveer 30% minder kans op slagaderverkalking.

Water

Water is niet alleen een levensnoodzakelijke dorstlesser, maar speelt ook een belangrijke rol bij de gezondheid van den mens (en dier).

Water is een bouwstof van cellen, helpt bij de uitscheiding van afvalstoffen via de urine en zweet, regelt de lichaamstemperatuur en houd onze spieren en ledematen soepel en flexibel. 

Wie niet genoeg water drinkt vind in thee een prima alternatief. Let er wel op dat in thee ook theïne en cafeïne zit. Dus als je hier gevoelig voor bent, hou het dan bij een paar koppen per dag.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Hoeveel koppen thee drink je per week / per dag